Kursaktiviteter spredt over hele landet

I et mangfoldig og dynamisk samfunn, som endrer seg raskt, er behovet for livslang læring og kompetanseheving mer relevant enn noen gang. Studieforbundet næring og samfunn fungerer som en viktig kunnskapsplattform som bidrar til å fylle dette behovet, med kursaktiviteter og medlemmer spredt over hele landet. 

To av medlemsorganisasjonene: TINE Rådgivning for melkebønder og veteranorganisasjonen Drengr, illustrerer hvordan Studieforbundet næring og samfunn hjelper organisasjonene med å tilrettelegge for læring og utvikling i forskjellige sektorer, samtidig som de ivaretar spesifikke behov i samfunnet.

– Ja, Studieforbundet næring og samfunn gir virkelig en refleksjon av det norske samfunnet, der ulike organisasjoner og aktører bidrar til vekst og utvikling av arbeidsrettet kompetanse rundt om i hele landet vårt, poengterer Birgitte H. Johnsen i Studieforbundet næring og samfunn, når Solskinnsredaksjonen har et kaffemøte med den engasjerte Generalsekretæren.

– Jeg hjelper medlemmene våre med praktiske råd og veiledning når de skal rapportere kurs. Ved å følge med på hvem som registrerer kurs, så kan jeg også følge med på deres kursaktiviteter gjennom året. Noen ganger kontakter jeg medlemmer for å aktivere «sovende medlemmer», som jeg har erfart kan skje i organisasjoner der nøkkelpersoner har sluttet, forklarer Generalsekretæren.

Siden 2012 har Birgitte vært en sentral figur i Studieforbundet næring og samfunn som Generalsekretær. Hennes engasjement, kompetanse og dedikasjon har ikke bare styrket Studieforbundet, men også gjort en betydelig forskjell for medlemmene som drar nytte av hennes innsats. Med et sterkt fokus på å støtte og aktivere medlemmer, har Birgitte blitt en viktig ressurs for mange organisasjoner i Norge.

Organisasjonen for veteraner og deres familier

Kai Isaksen, leder i Drengr og selv veteran, er en mann med en klar visjon: å støtte og utvikle veteraner og deres familier. Med sin dyptgående forståelse av de utfordringene veteraner møter, jobber Kai for å heve kompetansen blant likemenn og sikre at de kan tilby kurs som virkelig gjør en forskjell. Han mener at det er avgjørende å ta vare på ikke bare veteranene selv, men også deres familier – de såkalte «Hjemmeheltene» – som ofte står i skyggen, men som spiller en like viktig rolle i prosessen med å tilpasse seg det sivile livet.

– Jeg og Drengr ønsker å hjelpe veteranene våre i sin nye hverdag, og derfor har vi begynt å registrere våre første kurs – med god hjelp fra Generalsekretæren i Studieforbundet næring og samfunn. Vi er ikke så store på kursvirksomhet enda, fordi vi mistet en nøkkelperson som skulle utvikle våre kurs. Men heldigvis tok Birgitte tak i oss og nå har vi registrert et kurs som vi har utviklet for ukrainske flyktninger som har vært soldater i krigen, forklarer Kai før han fortsetter :

– Målet er å fortsette å utvikle nye arbeidsrettete kurs. Jeg selv for eksempel har en kompetanse innen store IT-prosjekter. Derfor ønsker jeg å utvikle kurs for Etterretningsanalyse, som er rettet mot bedrifter. Slik kan min kompetanse og arbeidserfaring fra Forsvaret brukes til noe nyttig i samfunnet. I tillegg er det mye tøffere å være hjemme, enn ute i felt, for mange av våre «Hjemmehelter» – som er familiene til de som er ute i tjeneste. Ofte får de bare informasjon fra nyhetene. Og det er ikke alltid like lett å forklare for barna, som skal videreformidle til sine venner, hva mamma eller pappa gjør ute på oppdrag. Derfor ønsker vi også å lage kurs for hjemmeheltene våre som har kjent på mye av det mentale presset å være en del av en slik familie. 

Kai stopper opp og gir oss en refleksjonspause, for å bedre forstå de usynlige hverdagsheltene, før han fortsetter like engasjert:

– Det er også interessant å lage kurs for veteranenes ungdommer. De kan rett og slett få et relevant kursbevis, som de senere kan legge ved i sin CV. Slik kan deres unike livserfaring og diverse relevante kurs med fokus på: mentale teknikker, restitusjonsøvelser for å få ned stress, relasjonelle kommunikasjonsverktøy og det å være en likeperson komme til nytte og være en del av deres kompetanse. Og dette kan faktisk gjøre dem mer rustet i arbeidslivet. Derfor er kursvirksomheten i de ulike kategoriene i Drengr – enten det er kurs tilrettelagt for veteranene, for deres familier eller til og med bedrifter, noe vi ønsker å utvide. Dette er en del av vår strategi for å bygge en sterkere plattform for læring og utvikling i organisasjonen vår.

Møteplassens viktighet

En annen viktig rolle Kai har påtatt seg, er som medlem av Valgkomiteen til Studieforbundet næring og samfunn. Gjennom dette engasjementet bidrar han til å forme retningen for forbundet, noe som igjen styrker mulighetene for Drengr og dets medlemmer. Hans positive holdning til styret i Studieforbundet er en indikasjon på hans tro på samarbeid og fellesskap. 

– Jeg er veldig positiv til at styret i Studieforbundet næring og samfunn ønsker å skape møteplasser for oss som er medlemmer. På denne måten kan vi lære av andre erfarne medlemmer, bli inspirert til å utvikle nye kurs og få oss et viktig faglig nettverk.I en tid der samarbeid og nettverksbygging er viktigere enn noensinne, inviterer og oppfordrer Studieforbundet næring og samfunn alle medlemmer til å delta mer aktivt enn tidligere på Studieforbundets ulike møtearenaer.
Styret ønsker å skape flere møteplasser der medlemmene kan knytte bånd, dele erfaringer og hente inspirasjon fra hverandre. Dette vil ikke bare styrke fellesskapet blant medlemmene våre, men også forsterke Studieforbundet sin rolle i samfunnet. 

Årsmøtet skal for eksempel ikke bare være en formell samling, men også en arena for læring og utvikling. For første gang kombineres årsmøtet med inspirerende foredrag fra utvalgte medlemmer, samt Generalsekretæren i Kompetanseforbundet som vil komme med mye spennende informasjon. Deltakerne får en unik mulighet til å høre fra de som står i frontlinjen og som kan dele verdifulle innsikter og erfaringer som kan komme flere medlemmer til gode.

 

Bærekraftig melkeproduksjon

TINE Rådgivning er et annet medlem og en sentral aktør innen norsk landbruk,med et klart fokus på å støtte melkebøndene i deres arbeid. Gjennom skreddersydde rådgivningstjenester og opplæring, gir de bøndene konkrete råd og verktøyene de trenger for å optimalisere driften av melkebrukene sine. Deres arbeid bidrar ikke bare til økt produksjon, men også til bærekraftig drift som er avgjørende for fremtidens melkeproduksjon.

Solskinnsredaksjonen møter Mari Stenersen, som er direktør i TINE Rådgivning, via et Zoom-treff: 

– TINE Rådgivning er en del av TINE Gruppen, Norges største leverandør av melk og meieriprodukter – som eies av melkebøndene. Det hele startet i 1856 med et andelsmeieri i Rausjødalen. TINE Rådgivning har som mål å støtte melkebøndene i deres arbeid med å optimalisere driften av melkebrukene sine. De tilbyr rådgivningstjenester innen ulike områder som avl og produksjonsstyring, fôring og grovfôrproduksjon, økonomi, bygg, dyrevelferd, melkekvalitet, klima og bærekraft. Organisasjonen vår har vært medlem i Studieforbundet næring og samfunn i flere år, men vi har nok ligget i brakk en stund og ikke vært så aktive og nytenkende som vi kunne vært på kursvirksomheten, forteller hun ærlig før hun fortsetter: 

I en tid der landbruket står overfor flere utfordringer og ikke minst ny teknologi som medfører stadig nye endringer, er det viktig å utvikle kurs som er tilpasset dagens behov. Der kan vi fortsatt gjøre mye spennende. Eierskiftekurs i landbruket er også ett av områdene vi har fokusert mye på. Dette er et kurs som er essensielt for å sikre kontinuitet og utvikling i gårdsdriften. Det er et digitalt kurs hvor vi vanligvis har 15 kursdeltagere. Mange bønder har ekstrajobb, og derfor er det bra at vi kan kjøre disse kursene digitalt på dagtid og kveldstid. Gjennom dette får melkebøndene konkrete råd, verdifulle verktøy og innsikt som bidrar til en smidigere overgang når generasjonen skifter, og som sikrer at hele familien ivaretas, noe som er avgjørende for bærekraften i norsk landbruk.

Et samfunn i kontinuerlig endring og en økende grad av digitalisering

I sitt daglige arbeid som Generalsekretær, bidrar Birgitte også aktivt inn i styret til Studieforbundet. Hennes innsikt og erfaring er avgjørende for å forme strategier og tiltak som styrker forbundets posisjon i samfunnet. Hun er en forkjemper for livslang læring, og hennes arbeid er med på å sette fokus på den viktige rollen Studieforbundet næring og samfunn har i å fremme kompetanseheving og utdanning.

– Studieforbundet næring og samfunn er opptatt av å følge utviklingen i samfunnet, som blir stadig mer digitalisert. Arbeidslivet har også endret seg og det har kommet nye krav og et behov for mer effektivitet. I løpet av våren vil det komme et API (application programming interface) for import av kurs. Dette vil gjøre det enklere for medlemsorganisasjoner som har sitt eget kurssystem, å rapportere kurs til studieforbundet, forklarer Generalsekretæren.

Studieforbundets medlemsorganisasjoner mottar voksenopplæringstilskudd, gjennom å rapportere sin kursaktivitet til Studieforbundet via Nye KursAdmin. Medlemsorganisasjonen må være kursarrangør.

Kompetanseforbundet

Birgitte er nestleder i Kompetanseforbundets styre, som er samarbeidsorganet til studieforbundene godkjent av Kunnskapsdepartementet. Sammen jobber de mot Kunnskapsdepartementet for å sikre at behovene til medlemmene blir hørt, og for å synliggjøre studieforbundenes viktige samfunnsrolle. Dette samarbeidet er viktig for å påvirke utdanningspolitikken og skape et mer endringsvillig, fremtidsrettet og kompetent samfunn.

 

– Stadig flere av våre medlemmer er opptatt av å synliggjøre at de driver med kursvirksomhet, og at organisasjonen deres er en «lærende organisasjon». Flere ønsker også at vi synligjør sertifiseringen mer og det jobber vi med både nasjonalt og til og med internasjonalt. 

Dette gjør vi med god hjelp og i samarbeid med Generalsekretæren i Kompetanseforbundet, Kent Gudmundsen.

Solskinnsredaksjonens refleksjon

I en tid der teknologi og samfunn endres raskt, er det viktigere enn noensinne å ha et sterkt fokus på kompetanseheving og livslang læring. Studieforbundet næring og samfunn er en nøkkelaktør i dette arbeidet. Med eksempler som TINE Rådgivning og Drengr, ser vi tydelig hvordan kompetanseheving kan være til nytte for både individet, arbeidsplasser og samfunnet. Så la dette være en inspirerende påminnelse om at vi sammen kan bygge en bedre fremtid, der alle har mulighet til å lære, vokse og bidra til et mer bærekraftig og inkluderende samfunn.